MÁME UNIKÁTNÍ ZKOUŠEČKU VE VÝCHODNÍ EVROPĚ

Do své pobočky Měření a regulace ve Vracově nakoupila společnost Moravia Systems a.s. moderní technologii za miliony korun – horizontální zkoušečku od holandské firmy Ventil. Kromě ní má také jako jediná firma z východní Evropy unikátní zkoušečku s certifikací od americké General Electric. Díky tomu umí za pár minut otestovat pevnost, těsnost i funkčnost regulačních, uzavíracích a pojistných ventilů různých parametrů. A se stoprocentní spolehlivostí.



Chyby se v tomto oboru neodpouští. Každá totiž jejich zákazníky, mezi které patří Slovnaft, MND, ČEZ, Čepro, Plzeňský Prazdroj, výrobci jogurtů, Kofoly nebo třeba Coca-Coly, může stát i desítky milionů korun denně.

Díky nové zkoušečce už si nás našli dokonce i kanadští těžaři, kterým nyní testujeme spolehlivost armatur pro ropné těžební zařízení v Albánii,“ říká Jiří Beneš. Ten už řadu let vede úspěšné středisko Měření a regulace, které už sedm let sídlí v malé průmyslové zóně na okraji Vracova. Našel si je také ruský GAZPROM, který nyní investuje miliardy na výstavbě rafinerie v Srbsku. Horkým testem pro Moravia Systems byla ale okamžitě po instalaci nového zkušebního zařízení velká zakázka od bratislavského Slovnaftu, tedy největší slovenské rafinerie. Té firma během čtrnácti zátěžových dnů odzkoušela ve Vracově stovku armatur. Vše muselo proběhnout rychle a spolehlivě, odstávky se plánují jen na nezbytně nutnou dobu. Peníze nesmí zbytečně „téct“. Jelo se proto i o sobotách a nedělích.  

Šlo o regulační ventily z jednotky, kde se vyrábí čistá nafta. Pro rafinerii je důležité své servisní organizaci věřit. Jakékoli selhání ventilu může být v takovém oboru fatální. Roli hraje spolehlivost i rychlost servisu,“ vysvětlil Beneš. Zátěžový test podle něho dopadl na výbornou. 

Podobně vybavených servisních center je v Evropě tolik, že by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Takto kvalitní technologie vlastní třeba Angličané, Belgičané nebo Holanďané.

Nová zkoušečka je pro Moravia Systems velmi důležitá z hlediska důvěryhodnosti u zákazníků. Výsledky zkoušky jsou prokazatelné, vše okamžitě odchází do počítače. Z hlediska servisu je to nejen úspora času a financí, ale i prokázání kvality. Zkouška je jasně průkazná, což má obrovský pozitivní dopad na naše zákazníky,“ tvrdí šéf měřícího střediska. Třeba pro jednoho zákazníka teď mohli s novou technologií odzkoušet přímo ve skladu ventily, které by jinak musel jet otestovat až do Indie, kde je výrobní závod. „Teď jen ventily přivezou k nám, my je odzkoušíme, dáme razítko, že je vše v pořádku a maximální spokojenost je na všech stranách,“ přiblížil Beneš.

Pětimilionová investice se podle něho vyplatila, šetří se navíc jedna lidská síla. Původní zkoušečku museli obsluhovat dva lidi, byl problém především se zkouškou pevnosti. Dříve se armatura upínala tak, že se nejprve musela namontovat proti příruba, druhý člověk ji pak odmontovával. Teď se upne mezi dvě příruby a maximálně do deseti minut je menší ventil otestovaný. Je to strašně rychlé, takže zatímco na staré zkoušečce jsme byli schopni otestovat jen pět velkých armatur denně, teď zvládneme klidně i dvacet,“ popsal jednu z hlavních výhod Tomáš Zelinka, který s novou zkoušečkou pracuje.   

Jak se taková armatura, kterou protéká třeba nafta nebo jogurty, vlastně testuje, aby pak v ostrém provozu médium nepropouštěla a systém nezahlásil chybu? Pevnost armatury se podle technika nejdříve zkouší vodou. V armatuře se musí nejdříve vytvořit vakuum, pak se do ní voda napustí. Tím dojde k vytlačení veškerých nežádoucích vzduchových bublin. Poté se tekutina natlakuje podle toho, kolik udává norma pro danou armaturu, tedy až do 400 barů. Výsledky testu vyjedou zákazníkovi okamžitě v protokolu. Dále se vodou nebo vzduchem zkouší těsnost armatury. Zkoušečka přesně měří, vyhodnocuje úniky a automaticky porovnává s normou.

Zákazníci si novou zkoušecí technologii za celkem pět milionů korun pochvalují. „Armatury Moravia Systems mají na našem zásobníku klíčovou roli. Po návratu z opravy si potřebujeme být jisti, že kulový kohout je stoprocentně těsný a spolehlivý. Nová zkoušečka je pro nás zárukou, že opravené armatury jsou zcela v pořádku“, říká Brit Špilman, technolog podzemního zásobníku plynu společnosti Moravia Gas Storage a.s. v Dambořicích.

I když třeba rafinerie plánují odstávky na jaro a na podzim, ani přes léto nebude zkoušečka renomovaného holandského výrobce zahálet. Průběžně totiž Moravia Servis zajišťuje kontrolu zásobníků plynu. Zkoušečku ale používá i jako asistenci při přejímkách projektů pro zkušební inspektory.

Nejvíce servisujeme pro firmy působící v přepravě a zpracování uhlovodíku, tedy těch, které distribuují či zpracovávají ropu či zemní plyn. Naší specialitou jsou regulační ventily, které se používají u všech tekoucích médií. Silný je i potravinářský průmysl. Třeba veškerá melasa, která se používá jako sladidlo pro nápoj Coca-Cola ve východní Evropě, protéká přes naše ventily. V létě se chystáme na servis jedné společnosti, která vyrábí tzv. black carbon, což je složka pro výrobu pneumatik,“ doplnil ještě Jiří Beneš z unikátního měřícího střediska na Hodonínsku.

Díky moderním technologiím, které firma používá, se čerstvě stala dokonce Silver Partnerem společnosti General Electric. Jako jediná firma z východní Evropy. Může tak čerpat různé výhody. Pro nás je to velká prestiž, díky tomu máme nyní ještě větší přístup k know-how této americké společnosti, která je lídrem světové energetiky. Otevírá nám to třeba cestu k nejrůznějším školením našich zaměstnanců ve světových školicích střediscích, například ve Francii,“ dodal ještě Beneš.