ZA NOVÝMI ZKUŠENOSTI JEDEME TŘEBA AŽ DO ŠPANĚLSKA

Firma Moravia Systems si zakládá na tom, aby měli její zaměstnanci maximální znalosti produktů, které později prezentují svým zákazníkům. Proto všichni „nováčci“ absolvují školení nejen v rámci firmy, ale také přímo u výrobců. Seznámí se tak s armaturami, procesem výroby a v neposlední řadě s lidmi na „druhé straně“ e-mailu nebo telefonu.

Položila jsem několik otázek Lukášovi Kuciánovi, novému regionálnímu obchodnímu zástupci pro Jižní Čechy a Vysočinu: 

Proč školení ve Španělsku?

Španělská firma SIGEVAL je jedním z našich klíčových obchodních partnerů, se kterým společnost spolupracuje už přes 25 let. Vyrábí uzavírací klapky s měkkým těsnícím sedlem. Hlavním důvodem bylo také to, že jsme se připravovali na veletrh Vodovody a kanalizace, kde jsme jako firma prezentovali mimo jiné uzavírací klapky pro vodní hospodářství a další průmyslové použití. Potřebujeme mít perfektní znalosti a přehled o novinkách v sortimentu, abychom dokázali návštěvníkům odpovědět a poradit.

Povězte nám něco o školení – jak probíhalo?

Letěli jsme s kolegy přímým letem z vídeňského letiště do Madridu. Po příletu nás čekal řidič, který nás zavezl do hotelu v blízkosti výrobního areálu. Druhý den, po probuzení v prosluněném Madridu, jsme se nasnídali a v 9 hodin nás čekal odvoz přímo do firmy SIGEVAL, kde se nás ujal Alejandro García, manažer kvality. Školení začal prezentací, pověděl nám o konstrukčních výhodách uzavíracích klapek, ukázal nám všechny materiály, ze kterých je možné vyrobit těleso klapky (od litiny až po hliník), materiály disků, manžet a různé druhy ochranných nátěrů. Probírali jsme možnosti použití daných typů klapek, jak specifikovat, kde se tyto armatury nejčastěji využívají, jak se dají klapky kvůli některým aplikacím upravit a co vše je možné na přání zákazníka vyrobit.

Nahlédli jste také do výroby?

Ano, hned po teoretické části. Viděli jsme kompletní vybavení a výrobní procesy, od soustružení a vyvrtávání až po povrchové úpravy těles. Prošli jsme si všechny haly výroby v pořadí, jak jdou výrobní procesy za sebou.

Měli jste možnost si i něco zkusit?

Mohli jsme si vyzkoušet montáž a demontáž uzavírací klapky. Zároveň nám pracovníci vysvětlili, co a proč je nutné dodržovat, aby klapka správně a dlouho fungovala.

Myslíte, že školení splnilo účel? Jak byste jej hodnotil?

Určitě ano, dozvěděli jsme se spoustu důležitých informaci a seznámili se s jedním z našich hlavních dodavatelů. Některé věci jsme si pouze osvěžili, jiné jsme slyšeli poprvé a zodpověděli jsme si většinu otázek, u kterých jsme si nebyli jistí. Shrnul bych to jako náročné, ale užitečné.

Co byl pro vás nejzajímavější a nejdůležitější poznatek?

Pro mě osobně bylo nejzajímavější to, jakou škálu sortimentu a provedení mají. Pro potřeby zákazníka jsou schopni vyrobit a upravit takřka cokoliv. Nejvíc mě fascinovaly barvy. Vyrábí dokonce i růžové klapky. Nejdůležitějším poznatkem bylo, jak je vyřešeno uložení hřídele v disku klapky.

Měli jste čas podívat se také po krásách Madridu?

Chvilku ano. Vzali nás do malého baru v centru Madridu, kde jsme ochutnali tradiční španělský Vermouth podávaný s olivami, různé druhy španělské šunky, spousty grilovaného masa a v neposlední řadě i kvalitní španělské červené víno. Starali se o nás skutečně pěkně a my jim tímto děkujeme. 

Děkuji za rozhovor a přeji hodně spokojených zákazníků!

Jana Nováková