PŘÍBĚH DLOUHODOBÉ SPOLUPRÁCE

Před čtvrt stoletím jsme navázali spolupráci se španělským výrobcem uzavíracích klapek, firmou SIGEVAL S.A. V České republice i na Slovensku ji stejně dlouho obchodně zastupujeme.

Uzavírací klapky jsou armatury, které se používají nejen v plynárenství či vodohospodářství, ale také v mnoha dalších průmyslových oborech, např. energetice nebo potravinářství. Firma SIGEVAL je vyrábí již 45 let a patří ve svém oboru mezi světovou špičku.                             

U příležitosti výročí 25 let spolupráce jsme položili několik otázek statutárnímu řediteli společnosti Moravia Systems a.s., Zbyňkovi Kalinovi a obchodnímu řediteli Petrovi Kučerovi.

Pamatujete se ještě, proč a za jakých okolností tato spolupráce vznikla?  

Zbyněk Kalina:
Je to opravdu již dlouho. Uzavírací klapky byly na počátku 90. let minulého století rozvíjejícím se a perspektivním sortimentem. Jednalo se o nový druh armatur, který získával pro svou jednoduchost, snadnou montáž a univerzálnost čím dál větší podíl na trhu. My jsme potřebovali partnera, který může na nové požadavky reagovat. Proto jsem dostal od Karla Komárka úkol najít v Evropě vhodného výrobce pro dlouhodobou spolupráci. Po řadě jednání s různými výrobci se pro nás nejvhodnějším ukázala společnost SIGEVAL. Měla velmi efektivní organizaci výroby, promyšlenou konstrukci klapek s velkou variabilitou sortimentu a zapůsobil na nás i jejich lidský přístup a dobrý dojem z jednání. Samozřejmě, u mě osobně nelze opomenout i nadšení, které ve mě vyvolává španělská gastronomie.  

Jak pokračovala spolupráce v dalších letech?     

Zbyněk Kalina:
Naše spolupráce je na velmi dobré úrovni a prošla mnoha etapami. Mnoho let jsme dodávali opracovaná tělesa pro montáž uzavíracích klapek u nás i v SIGEVALu. Také jsme se podíleli na technickém vylepšení konstrukce klapky.

Toto vylepšení se zrodilo ve večerních hodinách v historické části Madridu při sklence výborného brandy a bylo načrtnuto na ubrousek. Druhý den jsme se k němu vrátili i s konstruktérem a řešení bylo následně aplikováno do výroby.

Mohu konstatovat, že úroveň našich vzájemných vztahů přesahuje běžnou obchodní komunikaci a v bojích o zakázky i v řešení problémů jsme většinou na jedné vlně.

Centrické uzavírací klapky SIGEVAL dosahují svým technickým řešením, použitými materiály a dílenským zpracováním nejvyšší úrovně v tomto oboru, a přesto (nebo právě proto) jsou konkurenceschopné. 

Co je podle Vás na této mnoholeté spolupráci tím nejcennějším pro firmu Moravia Systems, potažmo pro její zákazníky? A pro Vás osobně? 

Zbyněk Kalina:
V každém případě je to velmi seriózní a korektní přístup, který kdysi začal při jednáních s majitelem F. de Pablosem a pokračuje s jeho nástupci i s celým kolektivem. Dále kvalita armatur, plnění termínů i technická podpora při jednáních a školeních našich pracovníků. Jde o našeho nejspolehlivějšího obchodního partnera. Nerad bych, aby toto znělo jako otřepaná fráze. Za svou karieru v armaturách přesahující 30 let jsem se naučil vážit si partnerů, na které se můžete spolehnout a jsou vždy připraveni vyjít vstříc a pomoci při řešení problémů a rozvojových programů. Nejvíce si tohoto přístupu naučíte vážit, když jste nuceni řešit složitý problém. Největší reklamace, kterou jsme kdy řešili, byla netěsnost uzavírací klapky, která se projevila po krátké době provozu na chemicky upravené vodě. Opakovaně jsme měnili manžety, armatury zkoušeli před montáží na dílně, kde byly v pořádku, vzorky manžet poslali na rozbor, který také potvrdil správnost složení elastomeru manžety, přesto se závada v provozu opakovala. Po dalších laboratorních testech jsme společně identifikovali příčinu, kterou bylo nové mazivo používané při montáži manžety a které po určité době a při vyšší teplotě způsobilo degradaci jednoho z nejodolnějších materiálů manžety. K reklamaci se v SIGEVALu postavili čelem, uhradili nám naše náklady a podobný problém se neopakoval.  

Důvěra v kvalitu a seriózní přístup nám umožnila přijmout zakázku na dodávku uzavíracích klapek do Jaderné elektrárny v Temelíně, kde fungují na okruhu tzv. technické vody důležité, a nést odpovídající zodpovědnost. Jde o přívod chladící vody pro jaderné reaktory. Námi dodané uzavírací klapky zde splňují dlouhodobě všechna očekávání bez závad. Naplno jsme předvedli jejich velkou přednost už při montáži na místě. Díky zajištěnému servisu, disponibilitě náhradních dílů a zejména konstrukci, která umožňuje opravitelnost, jsme byli schopni opravit manžetu, která byla poškozena při montáži v těžko přístupném místě, během několika hodin od nahlášení závady, aniž jsme ohrozili bezpečnost jaderné elektrárny nebo termín odstávky.

Je velice povzbuzující, když máte po vyřešení všech bodů pracovní schůzky dobrý pocit, kterému se říká win-win, a na společné večeři můžete jednání neformálně uzavřít. Tento dobrý pocit umocní, když se podaří nalézt i v naší gastronomii něco, co ocení Španělé. Kromě bezkonkurenčního českého piva mají v oblibě, trochu nečekaně, nakládaný hermelín, olomoucké tvarůžky, pečené koleno a křen.   

Není pochyb, že v posledních letech dochází ke změnám nákupního chování zákazníků a zároveň přibývá prodejních kanálů, které umožňují rychlý a pohodlný nákup i v oblasti B2B. Jaké je představa Petra Kučery, obchodního ředitele naší společnosti o pokračování spolupráce s firmou SIGEVAL? Změní se na ní něco?     

Petr Kučera:  
V poslední době vidíme přesun obchodu na internet i u netradičního sortimentu jako jsou průmyslové armatury.

Zákazník dnes chce mít všechny potřebné informace, např. skladové množství, cenu, technické listy apod. přímo na webu nebo e-shopu. My tuto změnu vnímáme a připravujeme možnost objednávání armatur, a tudíž i uzavíracích klapek přes internet.

Tento krok by měl přinést zrychlení procesu objednávka – dodávka, kde pro zákazníka bude přínosem především zkrácení dodací lhůty zboží.